Estetik diş hekimliği uygulamalarında protez çeşitlerinden biri olan zirkonyum kaplama, ışık geçirgenliğine sahip olup doğal diş görünümündedir. Metal destekli porselenler; ışık geçirgenliğinin olmaması nedeniyle  yapay görünüme sahip olup, dişetinde gri yansımalara neden olmaktadır. Oyüzden günümüzde popüler hale gelen zirkonyum kaplamalar, hem ön hem de arka dişlerde uygulanmaktadır. Yüksek gerilme direncine sahip olan zirkonyum kaplama; estetik, doku uyumu, sağlamlık ve doğallık konusunda günümüzde  yüksek kaliteye sahip olduğu için daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Özellikle metal alerjisi olan hastalar için alternatif olan zirkonyum  uygulamaları, hem estetik hem de sağlık açısından  hasta için biyouyumludur. Zirkonyum dişler dayanıklılığı sayesinde hastanında ağız bakımına dikkat etmesi ile uzun yıllar sorunsuzca kullanılır. Günümüzde zirkonyanın geliştirilmiş yüksek dayanıma sahip olması ile 14 üyeli tek parça restorasyonlar yapılmaya başlanmış olup ekstra implant üstü protezlerde de  kullanımı popüler hale gelmiştir. 

Zirkonyum Kaplama Neden Yaptırılmalıdır?

Yaşa bağlı olarak dişler beyazlığını ve dayanıklılığını kaybetmektedir. Aynı zamanda diş çürükleri ve diş kırıkları nedeniyle de ağız yapısı sağlıksız hale gelmektedir. Bu nedenle:

  • Kalıtsal yapı renkleşme veya beyazlatma gibi bazı operasyonlardan sonuç alınamayan durumlarda,
  • Ayrık dişlerde, önceden kesilmiş dişlerde, metal destekli köprü veya kaplama olan dişlerde,
  • Kırış dişlerde ve kanal tedavili dişlerde,
  • Eğri ve çapraşık olan dişlerde,
  • Aşırı madde kaybı bulunan dişlerde, estetik açıdan saydam ve şeffaf görüntü sağlayan zirkonyum kaplamalar uygulanmalıdır.

Zirkonyum baskıya ve gerilme kuvvetlerine karşı dirençli olması sayesinde dişe eski güçlü formunu kazandırır ve ayrıca doğal diş yapısına en uygun kaplamalardandır. 

Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları Nasıldır?

Zirkonyum kaplama yapılırken ilk olarak anestezi yapılıp dişler kesilir ve dişlerin ölçüsü gerek silikon ölçülerle gerekirse de dijital ölçülerle laboratuara gönderilir. CAD CAM denilen sistemle zirkon bloklar hazırlanıp dişlerin alt yapısı hazırlanır. Bu aşamada gerekirse doktor alt yapı provası yapabilir. Daha sonra alt yapıya porselen eklenerek estetik yapısının son şekli verilir  ve fırınlama aşamasına geçilir. Hasta ağzındaki provalar sonucunda hasta ve hekim birlikte gelen zirkonyum kaplamayı beğendikleri taktirde yapıştırma aşaması gerçekleştirilir ve hasta kullanmaya başlar. 

Zirkonyum Kaplama Tedavisinin Avantajları

  • Dişeti sağlığınızı korur ve alerjiye neden olmaz.
  • Işık geçirgenliği vardır ve doğal diş rengindedir.
  • Doğal diş görünümünüzün yakalanmasını sağlar.
  • Diğer metallere göre daha dayanıklıdır.
  • Ağız dokularıyla tam uyumludur.
  • Metal altyapılara göre diş eti kenarında oluşan renk farklılıklarının önüne geçer.
  • Kanal tedavisi sonrasında rengi değişmiş dişlere de uygulanabilmektedir.

Zirkonyum Kaplamaların Bakımı

Zirkonyum kaplama temizliği için normal diş fırçalamanın yanında diş ipi, superfloss diş ipi veya arayüz fırçası kullanımı şarttır. Ayrıca  diş bulunmayan yerlerde ağız duşunun kullanılması gerekebilir. Özellikle 6 ayda yada yılda 1 kez  doktor kontrolüne giderek oluşabilecek sorunlar engellenebilmektedir. Genel ağız sağlığı oluşturulduğu sürece zirkonyum diş kaplama herhangi bir zarar görmeyecektir. Kliniğimizde gerekli uygulamalar yapıldıktan sonra hastalarımızla olan iletişimimizi koparmadan dişleriyle alakalı durumları sürekli takip etmekteyiz.

Tavsiye Edilen Yazılar