Diş teli tedavisi ortodonti alanında alt ve üst çenede bulunan, yüzde olan bozuklukları gidermek amacıyla dişlere takılmış olan araçlardır. Diş teli tedavisi zamanında yapıldığında çocuklarda oluşan çene gelişimindeki bozukluklar düzeltilebilir. Ayrıca yetişkinlerde olan sadece dişler arası çarpıklık bu yöntemle tedavi edilebilir. Çocuklarda bu tür sorunların olması halinde, en erken 7-8 yaşlarına geldiklerinde muayene edilmelidir. Bu yaşlarda olan çocuklarda büyük azılar ve ön dişler yerine geldiğinden, mutlaka muayene ettirilerek, tedavilerinin yaptırılması ihmal edilmemelidir. Erken başlanacak diş teli tedavisi daha kısa sürede biter. Bu şekilde ileri yaşlarda oluşabilecek diş çarpıklıkları da önlenebilir.
Diş teli nasıl takılır?
Sabit takılan diş tellerinin vazgeçilmeyen unsuru braketlerdir. Çeşitli firmalar tarafından farklı malzemelerle üretilmiş olan braketler, porselen, metal ve kompozitlerden olabilir. En çok kullanılan diş teli metalden üretilmiş olanlardır. Porselen olan diş telleri beyaz ve diş renginde olduğundan, diş telini sorun haline getiren çocuklarda tercih edilir.Yine erişkinlerde de estetik açıdan bakıldığında tercih sebebidir. Braketler dişlerin ön kısmına yerleştirilebilen ve arka kısmına yapıştırılan lingual braketler olarak iki farklı türde olur. Diş teli takıldıktan sonra geçen 3-10 gün içinde bir alışma dönemi olur. Bu süreçte dişlerde biraz sızlama tarzında ağrılar meydana gelse de, bu geçici bir durumdur.
Diş teli ne işe yarar?
Diş telleri genellikle çocuklarda meydana gelmiş dişlerdeki düzensizliklerde ve çene bozukluklarında kullanılmaktadır. Dişlere takılan teller 1-1,5 yıl süreyle işlevini yerine getirir. Bundan daha uzun süre takılı kalan diş telleri, tedaviyi aksatmış olan kişilerde olur. Dişler karşılıklı olarak tam kapanır hale geldiğinde uygulanan tedavi tamamlanmış olur. Sağlık yönünden herhangi bir zararı olmayan bu uygulama, dişlerinde çarpıklık olan yetişkinlere de önerilmektedir. Süt dişlerinin altında bulunan kalıcı dişler, her süt dişinin karşılığında bulunur. Dişlerdeki bu düzen sağlıklı olmadığında, dişler farklı yönlerde büyüyerek, yanağın içine ve damak içine doğru yönlenir. Bu sorunlarda mutlaka ortodontik tel kullanılmalıdır. Teller gelişimde dişlerin boyuna ve genişliğine herhangi bir etki yapmaz. Dişlerin yapısı küçükse, bunu herhangi bir şekilde değiştirmez. Dişlerin yapısında ayrıklık ve çarpıklık olması halinde, tüm dişler için etkili olarak kullanılabilir.
narlıdere diş hekimi, balçova diş hekimi, güzelbahçe diş hekimi, urla diş hekimi, çeşme diş hekimi, izmir diş hekimi, dişçi, diş kliniği; implant, gülüş tasarımı, Estetik dişhekimi, Diş estetiği, Diş beyazlatma, Gülüş Estetigi ,Lamine diş, pembe estetik,lamina diş, zirkon diş, zirkonyum diş, diş acil, çocuk diş hekimi , süt diş hekimi, tel tedavisi, kanal tedavisi, kaplama diş, porselen diş, dişeti tedavisi, diş röntgeni, diş protezi, allonfour implant, diş ağrısı, bruksizm, diş sıkma, Diş sıkma tedavisi, Diş botoksu, Çene botoksu