Çiğneme kaslarınının  çeşitli sebeplerle aktif hale gelmesiyle gün içinde veya geceleri diş sıkma – gıcırdatma durumuna Bruksizm diyoruz . Bu durum yetişkinler dışında çocuklarda da görülebilir. Bruksizmin (diş sıkma) ortadan kaldırılmasında erken teşhis ve tedavi önemlidir. Genellikle fiziksel sıkıntılara neden olan psikosomatik yani psikolojik kökenlidir. Stres gibi psikolojik nedenlerle oluşan bu durum; beyin travmaları, sinapsların yanlış iletimi gibi nörolojik faktörler, bazı ilaçların yan etkileri  ve iskeletsel okluzyon bozuklukları (malokluzyonlar), diş eksiklikleri gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.  Hatta tütün kullanımı, alkol tüketimi ve çok fazla kafein gibi madde kaynaklı alışkanlıklar da bruksizm yani dişlerinizi sıkma riskini arttırtabilir. Bruksizm (diş sıkma) tedavi edilmediğinde  dişte aşınmalara, diş hassasiyetlerine, çene eklemi problemlerine, baş – kulak – boyun ağrılarına, kulak çınlamalarına, ağız açıklılığında kısıtlanmaya ve hatta bölgede kas iltihaplanmalarına kadar ilerleyen problemlere sebep olmaktadır. Ayrıca şakaklarda başlayan baş ağrısı hem bu bölgede hem çene bölgesindeki kasların aşırı belirginleşmesiyle kas hipertrofisine de neden olabilir. Bu durum yüz görünümünde asimetriye ya da kare yüze neden olmaktadır. 

Diş sıkma probleminde uyguladığımız tedaviler

Gece plağı tedavisi nerdeyse her vakada koruyucu anlamda şarttır. Aksi halde ağız açıklığında kısıtlanma,eklemden ses gelmesi, şiddetli kulağa vuran ağrılar ve diş kaybına kadar giden problemlerle karşılabilirsiniz. Gece plağı yada okluzal splint kullanımı hastanın diş sıkma alışkanlığını kırarak;  klinik belirti ve şikayetlerini hafifletir.

Eklem rahatsızlıkları ile gelen bir diş sıkma problemi varsa daha detaylı ve özel bir okluzal splint (plak) yapılmaktadır. Ve yanında mutlaka esneme hareketleri, sıcak-soğuk uygulama,manuel terapi gibi fizik tedavi uygulamalarıda önerilmektedir .

Yardımcı bir uygulama olarak Botoks tedavisini de kullanmaktayız. Koruma amaçlı oldukça etkili bir yöntemdir. Ama 6 aylık geçici bir uygulama olduğu için plaksız bir tedavi seçeneğinde kullanılmamalıdır. Hastanın klinik belirti ve şikayetlerini hafifletir. 

Bruksizm tedavisinde yardımcı tedavi olarak bu tedavilere ek olarak kuru iğneleme gibi Akupunktur, Aromaterapi ve Psikoterapi de önerilir. 

Diş sıkmada Aromaterapi alanında; Lavanta yağının rahatlatıcı stres giderici özelliğinden yararlanılır. Lavanta yağını yatmadan önce hava yayıcıda en fazla 15- 20 dk kullanabilirsiniz. İyi bir uyku geçirmenizi sağlayacaktır. 

Ekstra gül yağının ve bergamut, portakal, greyfurt gibi narenciye yağlarının stres giderici etkisinden de karışım yapılarak yada ayrı ayrı kullanımda günde 2 kez 15şer dakika  difüzörlerde (koku-hava yayıcı) kullanılarak yararlanılmaktadır.

Magnezyum yağıda çene kaslarının olduğu bölgede yani masseter kaslarının olduğu bölgede yüze masaj yapılarak kullanıldığında kaslardaki spazmı ve ağrıyı rahatlamaktadır. Ayrıca hastalarımıza  stres seviyesini ve kas kramplarını azaltmada  oldukça etkili olan magnezyum bisglisinat , magnezyum taurat içerikli takviyelerde önermekteyiz.

Çene bölgesindeki kas spazm noktalarına clorethyl soğutucu sprey ile kuru iğneleme yapılarak ağrılı bölgeler akupunktur tedavisi ile ortadan kaldırılmaktadır.

Psikoterapi ile tedavide ise hayatımızdaki stres yaratan durumlar irdelenip, stresimizi nasıl yönetebilceğimiz konusunda öneriler çözümlenmeye çalışılmaktadır. 

 

narlıdere diş hekimi, balçova diş hekimi, güzelbahçe diş hekimi, urla diş hekimi, çeşme diş hekimi, izmir diş hekimi, dişçi, diş kliniği; implant, gülüş tasarımı, Estetik dişhekimi, Diş estetiği, Diş beyazlatma, Gülüş Estetigi ,Lamine diş, pembe estetik,lamina diş, zirkon diş, zirkonyum diş, diş acil, çocuk diş hekimi , süt diş hekimi, tel tedavisi, kanal tedavisi, kaplama diş, porselen diş, dişeti tedavisi, diş röntgeni, diş protezi, allonfour implant, diş ağrısı, bruksizm, diş sıkma, Diş sıkma tedavisi, Diş botoksu, Çene botoksu,

Numaranızı Bırakın,
Biz Sizi Arayalım